PHU Danuta & Top Motors

  • topMotors2
  • topMotors1

Jęczmień jary FLAVOUR

Flavour to odmiana jęczmienia jarego wywodząca się z hodowli Josefa Breuna, twórcy rewelacyjnych odmian browarnych Scartlet oraz Barke. Flavour jest jednak odmianą typowo pastewną i właśnie w tym kierunku użytkowania osiąga nieprzeciętne wyniki.

Podstawową zaletę Flavoura stanowi przede wszystkim ogromny potencjał plonowania. Pod względem osiąganych wyników produkcyjnych w Niemczech Flavour nie ma konkurencji i nadal pozostaje najplenniejszą odmianą. Potwierdzeniem powtarzalności uzyskiwania wysokich plonów są rezultaty dwuletnich badań porównawczych, prowadzonych w Polsce. Flavour osiągnął w nich 104% wzorca, najlepszy wynik, przewyższając o 5-8% większość odmian dostępnych w Polsce.

Flavour jest odmianą szeroko już spopularyzowaną i co roku zwiększa się ilość gospodarstw doceniających jej walory. Swoimi wynikami wielokrotnie potwierdził wysoką uniwersalność oraz nieprzeciętną produktywność w róznych klimatycznie rejonach Polski. W 2012 roku, niezwykle korzystnym dla zbóż jarych, plony Flavora potrafiły dochodzić nawet do 8 t/ha.

Flavour z powodzeniem radzi sobie na stanowiskach średnich broniąc się jednocześnie z dobrym skutkiem przed niedoborami opadów. Dzieje się tak dzięki dużym zdolnościom do głębokiego ukorzeniania, co ma ogromny wpływ na wykorzystanie wody trudno dostępnej z głębszych warstw gleby.

Rewelacyjny poziom krzewienia Flavoura generuje wysoką liczbę pędów produkcyjnych. Ma to oczywiście swoje korzyści w oszczędności materiału siewnego, gdyż zalecana norma wysiewu nie jest wygórowana. W terminie wczesnym wynosić powinna około 220-240 nasion 1m2 a w optymalnym około 260-280 nasion/m2.

Bardzo korzystnie przedstawiają się również parametry jakościowe ziarna. Wysoka zawartość białka, a także duża gęstość ziarna w stanie zsypnym i wyrównanie sprawiają, że nasiona posiadają cechy bardzo poszukiwane przez gospodarstwa, jak również paszarnie.

Pomimo krótkiej i sztywnej słomy - wysokość roślin ok. 72 cm - Flavour, jest odmianą o średniej odporności na wyleganie. Wiąże się to z faktem, że źdźbło dźwiga potężny, długi kłos, mocno wypełniony ziarnami o dość wysokiej masie.

Flavour charakteryzuje się dużym poziomem zdrowotności, która wyraża się bardzo wysoką odpornością na mączniaka oraz plamistość siatkową. Rośliny dobrze bronią się również przed rynchosporiozą oraz rdzą.

Typ odmiany Pastewna
Potencjał plonowania (w badaniach) Najwyższy- 104% wzorca 2008-2009 w Polsce 8,4/9 pkt. 2008/2012 BSA w Niemczech
Krzewienie Bardzo silne
Wysokość roślin Niska - ok. 72 cm
Odporność na wylęganie Średnia

Technologiczne parametry ziarna

Zawartość białka

Wyrównanie ziarna

 

Wysoka

Bardzo wysokie

MTZ 44 g

Norma wysiewu zależna od terminu.

Należy także wziąść pod uwagę warunki klimatyczno glebowe

wczesny 220 ziaren/m2
optymalny 260 ziaren/m2
opóźniony 300 ziaren/m2
Nawożenie

 N

1. przedsiewnie 70 kg N/ha
2. strzelanie w źdźbło 30-40 kg N/ha

P2O5 50-90 kg/ha

K2O 70-1 00 kg/ha

Kontrola wysokości lanu  Zalecana pełna dawka regulatorów wzrostu

Odporność na choroby

Mączniak

Plamistość siatkowa

Rdza jęczmienia

Rynchosporioza

 

Bardzo wysoka

Bardzo wysoka

Wysoka

Wysoka

Wymagania stanowiskowe  Średnie
Odporność na niedobory wody  Wysoka
Zestaw Honda F720